NOVI SAD – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodi osmi međunarodni popis belih roda, koji se u cilju njihovog očuvanja, obavlja svake desete godine. U poslednjem nacionalnom popisu, izbrojano je 1.350 gnezda, od kojih je 1.100 u Vojvodini.

S prolećem ove godine poranile su i bele rode. Uskoro se očekuje povratak cele kolonije, a za sada su se vratili uglavnom mužjaci.

Oni džentlmenski dolaze nešto ranije kako bi popravili gnezda i spremno dočekali ženke.

Cilj međunarodnog popisa je očuvanje tih gracioznih ptica, a u njemu mogu da učestvuju i građani uz pomoć android aplikacije koja je dostupna na sajtu pticesrbije.rs.

Novi Sad može da se pohvali najvećom kolonijom roda na jednom mestu u Evropi. Blizina gradske deponije, ali i vodenih površina i kopova peska, razlozi su zašto su bele rode zavolele novosadsko naselje “Klisa”.

Od 2014. godine, kada se na nezavršenom objektu “Rodića” na Klisi pojavio prvi par belih roda, njihov broj neprekidno je rastao, te je prošle godine zabeležen i rekordan broj gnezda – čak 52.

Time je, po njihovoj brojnosti, Novi Sad prestigao Taraš, poznatiji kao “Evropsko selo roda”.

Bela roda je strogo zaštićena vrsta, pa onima koji ruše njihova gnezda, oduzimaju im jaja ili ih na bilo koji način uznemiravaju, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Međunarodni popis sprovodi se u dva kruga, a prvi će trajati do kraja maja.

Tekst i foto: RTV