NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac uručili su danas ugovore o novčanoj pomoći u vrednosti od 50 miliona dinara namenjenoj opštinama Lopare i Milići u Republici Srpskoj.

Pokrajinska vlada ovu novčanu pomoć upućuje preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a direktor Đedovac potpisao je tim povodom ugovore sa načelnicima opština Radetom Savićem i Markom Savićem.

Sekretar Sofić je rekao da je za opštinu Lopare opredeljeno osam miliona dinara za potrebe finansiranja izgradnje vodovoda, dok su sredstva u iznosu od 42 miliona dinara namenjena za izgradnju proizvodne hale u poslovnoj zoni Podgora u opštini Milići.

„Naš cilj je očuvanje jedinstva srpskog naroda i pomoć Srbima iz regiona. Ugovori o novčanoj pomoći opštinama u Republici Srpskoj treba da doprinesu poboljšanju uslova života u tom kraju. Finansiranje izgradnje vodovodne mreže u opštini Lopare doneće boljitak za oko 1.000 građana naselja Priboj, koji će na ovaj način rešiti problem vodosnabdevanja i dobiti vodu za piće. Pomoć Milićima za izgradnju poslovne hale u industrijskoj zoni doprineće većoj zaposlenosti, te samim tim i većem standardu stanovništva, što i jeste cilj podrške koji upućujemo našem narodu van matice“, istakao je Sofić. On je podsetio na to da je ovo druga faza pomoći Pokrajinske vlade Milićima, te ukazao na važnost nastavka podrške u realizaciji ekonomskih, kao i svih drugih vrednih projekata značajnih za opšti napredak našeg naroda u Republici Srpskoj.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac izrazio je zadovoljstvo što je i ovoga puta pomoć usmerena za važne projekte od kojih će stanovništvo u Srpskoj imati veliku korist.

„Pored današnje pomoći, planirali smo da u maju usmerimo finansijsku podršku za realizaciju oko petnaest projekata u Republici Srpskoj čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona dinara“, najavio je Đedovac i dodao da ova pomoć osim ekonomskog značaja nosi poruku o neprestanoj brizi za srpski narod van Srbije.

Načelnici opština Lopare i Milići izrazili su zahvalnost Pokrajinskoj vladi, ukazavši na važnost stalne podrške Srbije i Vojvodine, koja za njih predstavlja veliki oslonac.