POŽAREVAC – Serbia Epic serija počela je spektakularno! Posle Andrevlja i takmičara iz 22 zemlje sveta na olimpijskoj stazi, trka za olimpijske bodove nastavljena je u Požarevcu. Trka “Čačalica” ponovo je upisala Požarevac na svetsku mapu planinskog biciklizma, a ove godine organizacija otišla je korak dalje, te je organizovana UCI trka prve kategorije. Atrakcija međunarodnog planinskog biciklizma dovela je u Požarevac bicikliste iz Meksika, Irana, Rumunije, Kazahstana, Ukrajine, Mađarske, Češke i drugih zemalja. Kvalifikacione bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu obezbedili su Virag Bužaki iz Mađarske kao prvoplasirana u kategoriji Ženska elita, Alina Sarkulova iz Kazahstana kao drugoplasirana i Marija Šerstiuk iz Ukrajine koja je zauzela trće mesto. U kategoriji Muška elita, prvo mesto osvojio je Dmitro Titarenko iz Ukrajine, drugo Volodimir Obukivski iz Ukrajine a na trećem mestu našao se Amando Martinez Galvan iz Meksika.

Specijalnu podršku za ljubitelje sporta omogućenu od strane Serbia Epic-a i kompanije Bambi predstavlja Bambi staza zdravlja koja je obeležena i trasirana u parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasiće predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera.

U godini kada srpski biciklisti slave 140 godina biciklizma u Srbiji, Serbia Epic proslavlja ovaj veliki jubilej uz trke najvišeg ranga i afirmaciju našeg sporta u svetu.

Trku su organizovali Srbija Epik, BK Novi Sad i Sportski savez Požarevca uz veliku podršku Grada Požarevca i gradonačelnika Saše Pavlovića, a trku je svečano otvorio član gradskog veća zadužen za sport Milan Jović zajedno sa zamenikom gradonačelinka Predragom Mijatovićem.

Nakon što je Srbija do sada imala priliku da ugosti i prati sportiste iz mnogih svetskih i zemalja regiona kao što su Irska, Južnoafrička Republika, Australija, Meksiko, Austrija, Italija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora itd. Serbia Epic serija trka donela je našoj zemlji status jedne od najtraženijih država za takmičenje ovog tipa. Serbia Epic će u 2024. predstaviti novine u vidu uvođenja trail trka, te izaći iz okvira biciklizma i promovisati svojevrsni festival zdravlja i sporta, orijentisan ka porodicama i svim generacijama. Specijalnu podršku za ljubitelje sporta omogućenu od strane Serbia Epic-a i kompanije Bambi predstavlja Bambi staza zdravlja koja je obeležena i trasirana u parku prirode Bukovik. Ova prirodna staza krasi predivan krajolik kod Požarevca, prolazeći kroz šumarke i pored Beranjskog jezera. Bambi stazu zdravlja svečano je otvorila Andrea Stamenković ispred kompanije Bambi.

Pored velike trke u Požarevcu, Serbia Epic serija uspešno je utabala biciklističke staze koje će biti centar dešavanja planinskog biciklizma ponovo na Petrovaradinskoj tvrđavi – Petrovaradin Fortress bike festivalu 27. i 28. aprila, posle koje se seli u Vrnjačku Banju, na Staru planinu i Zlatibor.

Biciklistički klub Novi Sad ističe da je Serbia EPIC nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom sveta.

Značajne trke visokog ranga u Požarevcu realizovane su zahvaljujući gradonačelniku, Saši Pavloviću koji je prepoznao kvalitet ove manifestacije i mogućnost da se Požarevac upiše na svetsku mapu biciklizma, kao i da poboljša turističko-sportske kapacitete grada.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad, uprava za sport i omladinu, uprava za kulturu i uprava za privredu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Grad Požarevac, Opština Vrnjačka Banja, Opština Knjaževac, Pošta Srbije, Bambi, Hormann, Yason, Minaqua, Capriolo, SIM Novi Sad, NS grafo prom i Proteo.

Foto: Aleksandar Miškov