NOVI SAD – Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koje organizuje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, već je počelo za najmlađe učesnike. Ove godine je rekordan broj prijavljenih – 88 srednjoškolskih i studentskih timova u kategoriji Inovativne ideje. Za kategorije Realizovane inovacije i Inovativno selo rok za prijavu je 5. maj.

Dosadašnjih devetnaest održanih takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju može se predstaviti različitim brojevima. Osnovano je više od 80 preduzeća, napisano više od 1.200 biznis-planova, učestvovalo skoro tri i po hiljade timova, dodeljene su nagrade vredne skoro 120 miliona dinara… Ono što je neprocenjivo, ističe dr Ivana Beara, članica tima koji je osnovao kompaniju, a na takmičenju za inovativni preparat osvojio drugo mesto (za preparat „Herbeliko”), jeste to što su za sve takmičare organizovani obuka i rad sa mentorima iz različitih oblasti.

Ovo jeste takmičenje, ali je u svemu ovome najvažnije učenje, jer sve što ovde naučite, a sa mentorima „obrađujete“ vaš konkretan model poslovanja, možete da iskoristite za izlazak na tržište.

Na takmičenju možete da upoznate i poslovne partnere, dodaje Nikola Stanojević, član tima i suosnivač kompanije što je sa svojim proizvodom „Biosporin”, koji može da zameni stiropor, pobedila na takmičenju 2020. godine.

Svi učesnici, bez obzira na plasman, mogu da imaju korist od učešća na ovom takmičenju. Mi smo, pored ostalog, mnogo naučili o pisanju i izradi tehničke dokumentacije.

Ove godine se održava jubilarno, dvadeseto takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, a da biste se prijavili, morate imati tim od najmanje tri člana. Rok za prijavu je 5. maj i za kategoriju Realizovane inovacije i za kategoriju Inovativno selo. Posle nepunih osam meseci i nekoliko krugova ocenjivanja, u finale će se plasirati najbolji, a cilj je, ne samo osvajanje nagrada, već pre svega osvajanje tržišta kod nas i u inostranstvu, naglašava koordinator takmičenja dr Dragan Povrenović.

RTV (Mirjana Damjanović Vučković)