NOVI SAD – Novi Sad će sledećih 10 dana biti prestonica matematike. Tradicionalni Prolećni festival matematike počinje sutra, 15. maja, predavanjem dr Mirjane Ivanović u Ogranku SANU u Novom Sadu o Primeni tehnika veštačke inteligenciji u medicini.

U petak, 17. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu se održava svečani Algebarski kolokvijum u čast 75. rođendana profesora Siniše Crvenkovića, sa nizom predavanja koja će biti prilagođena široj publici.

Od programa u drugoj nedelji festivala posebno izdvajamo dva predavanja za širu publiku: u ponedeljak, 20. maja predavanje profesora Nenada Teofanova “Da li biste odbili Cayovu nagradu?” kao i predavanje dr Aleksandra Pavlovića u petak, 24. maja, pod naslovom “Koliko chatGPT zna matematiku?”

Dan metodike nastave matematike namenjen profesorima matematike će biti u sredu, 22. maja, u okviru čega će načelnik Školske uprave Novi Sad, Milan Grujin, pričati o tome kako održati dobar čas matematike. Četvrtak, 23. maj je posvećen temama iz primenjene matematike, sa gostima iz Milenijum osiguranja, Republičkog zavoda za statistiku, kao i iz DDOR Novi Sad.U četvrtak uveče u kafiću Bezza se održava vrlo posećen pub kviz KvizoMat. Manifestacija Prolećni festival matematike se završava u petak, 24. maja, jedinstvenom konferencijom srednjoškolaca Matematički podijum mladih i svečanom dodelom nagrada najuspešnijim takmičarima južnobačkog okruga.

Manifestaciju “Dani matematike u Novom Sadu” organizuju Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog Sada i Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

Pristup svim dogadjajima je slobodan i besplatan!

Dobrodošli su učenici srednjih škola, studenti, profesori kao i svi ljubitelji matematike!