SREMSKI KARLOVCI – Svečanom akademijom i polaganjem venaca u Sremskim Karlovcima danas je obeležena 176. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Obraćajući se prisutnima, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je da je Majska skupština jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji, jer je njime nedvosmisleno iskazana vekovna težnja i želja za slobodom srpskog naroda Vojvodine i njegovo ujedinjenje sa braćom iz Srbije.

Prema rečima predsednice Gojković, te 1848. godine, kada su širom Evrope revolucionari masovno klicali novoj budućnosti i raskidu sa prošlošću, srpski narod bio je na pravoj strani istorije, a tako je, kako je ocenila, bilo i sedam decenija kasnije, kao i nepun vek nakon Majske skupštine, baš kao i u poslednjoj deceniji turbulentnog dvadesetog veka.

„Srbi su odavde glasno uzviknuli da žele slobodu svog jezika i veroispovesti, pravo na školovanje i ukidanje feudalizma. Mnogo brojniji, materijalno imućniji i kadrovski organizovaniji narodi Evrope toga doba nisu imali hrabrosti i spremnosti da krenu tim putem“, istakla je predsednica Gojković.

Kako je navela, vreme posle Majske skupštine nije bilo nimalo lako za srpski narod, a iskru koju je ona zapalila niko nije uspeo da ugasi i gorela je i tinjala sve do ostvarenja svih slobodarskih snova i nadanja.

„Svi imamo razloga i za ponos i za slavlje. Neka zajedništvo i vera u bolje sutra zasijaju čitavom Vojvodinom i Srbijom, jer se sa ovog mesta sećamo samo onog dobrog i velikog, koje nam i danas pokazuje put kojim moramo zajedno da hodamo ako želimo da budemo dostojni nastavljači dela naših velikana“, poručila je predsednica Gojković.

Na svečanosti su se obratili i predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Povodom 15. maja, datuma od pokrajinskog značaja, predsednica Gojković uručila je pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ – prof. dr Božu Dalmaciji, emeritusu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i Umetničkoj livnici „Stanišić“.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnik predsednika Vlade Republike Srbije Nikola Banjac, potpredsednici i članovi Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, potpredsednici i poslanici Skupštine AP Vojvodine, predsednik Matice srpske, predstavnici gradova i opština, crkava i verskih zajednica, vojske, policije i drugi.

U okviru programa obeležavanja godišnjice Majske skupštine, potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić položila je venac na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu, dok je na njegovom grobnom mestu u manastiru Krušedolu venac položila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević u Sremskim Karlovcima položio je venac na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću, dok je na njegovom grobnom mestu venac položio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski.