BANJA LUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da ne može prihvatiti mere kojima bi bile ukinute nadležnosti Srpske u pregovorima na putu BiH ka EU, jer smatra da su te mere, kako kaže, iživljavanje nad Republikom.

“Dok sam premijer Srpske ne mogu prihvatiti ove tri mere – ukidanje entitetskog veta, uvođenje kol-centra na nivou BiH i popunu Ustavnog suda BiH, umesto našeg predloga da strance zamene domaće sudije. Ovim Srpska ne ruši evropski put BiH, nego, nažalost, ovakvi zahtevi su iživljavanje nad Republikom”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da sve što se radi poslednjih nekoliko godina na evropskom putu ima određenu dozu neiskrenosti.

“Pokušava se posredstvom ekonomskih mera proturiti nešto što sa evropskim putem nema veze, nego je najvećim delom politika”, rekao je Višković.

Istakao je da je za BiH bilo 113 mera Evropske komisije koje su se odnosile na Plan rasta.

“Najviše zahvaljujući Republici Srpskoj samo su tri mere ostale neusaglašene. Na svim sastancima je bilo ohrabrenje da bude postignut neki konsenzus da usaglašenost bude viša od 95 odsto, što smo i uspeli”, rekao je Višković, prenela je Srna.

Precizirao je da nije usaglašeno da postoji jedan centar za sve usluge na nivou BiH, jer to nije u skladu sa Ustavom.

“To znači da neko ko treba pomoć vatrogasaca ili policije treba zvati Sarajevo. Zar nije logičan naš predlog da budu dva kol-centra, jedan u Srpskoj, drugi u Federaciji BiH (FBiH)”, rekao je Višković.

Prema njegovim rečima, druga neusaglašena mera odnosi se na popunu Ustavnog suda BiH i da odluke tog suda budu obavezujuće na prostoru BiH.

“Postavio sam pitanje šta ćemo sa odlukama koje se ne poštuju u celoj BiH. Da li znate da ima više nesprovedenih odluka Ustavnog suda u FBiH nego u Srpskoj. Naš predlog je bio da bude donet zakon o Ustavnom sudu i da budu izabrane domaće sudije koje će odlučivati konsenzusom”, rekao je Višković.

Premijer je naveo da je treća neusaglašena mera – ukidanje entitetskog veta.

“Za početak su rekli da to bude u nekim službama koje se bave državnom pomoći. U ovom slučaju, valjda, nema niko naivan u Srpskoj koji bi potpisao ovakvu meru, jer bi u suštini značilo ukidanje Srpske. Po cenu evropskih miliona ili milijardi, za koje mislim da ih nemaju, ne mogu prihvatiti odluke kojima se na perfidan i politički način žele ukinuti nadležnosti Srpske”, kategoričan je Višković.

Podsetio je da je u procesu pregovora sa EU bilo uveravanja da, ukoliko bude usaglašeno 95 odsto mera, u tom omeru biće i dobijeno novca, od predviđene milijarde evra.

Tanjug
Foto: RTRS