NOVI SAD – Za 100 najuspešnijih preduzetnica obezbeđen je besplatan oglasni prostor u poštama širom Srbije, u vidu predstavljanja u brošuri koja će biti dostupna korisnicima poštanskih usluga, kao i za njihovu prezentaciju na monitorima u poštama. Najuspešnije poslovne žene proglašene su nakon konkursa koji je organizovalo Javno preduzeće Pošta Srbije u cilju podrške biznisima u vlasništvu žena.

Kriterijumi za ocenjivanje su bili uspešnost prezentovane poslovne aktivnosti i biznis ideje, nagrade u oblasti poslovanja ili stvaralaštva, kao i društveno-odgovorne aktivnosti. Direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić, koja je bila i predsednica konkursne Komisije, istakla je da su ovakvi konkursi bitni za motivisanje preduzetnica, navodeći da su ženama u biznisu dostupni i programi podsticaja kroz bespovratna sredstava i povoljne kredite.

Članica upravnog odbora AIK banke Jelena Galić ocenila je da su ovakve iniicijative značajne i za edukaciju preduzetnica i onih koje razmišljaju da pokrenu sopstveni posao.

Žensko preduzetništvo je snažan resurs novog zapošljavanja jer trećinu preduzeća i preduzetničkih radnji u Srbiji vode žene, istakla je direktorka sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije Branislava Simanić.

U cilju povećanja konkurentnosti na tržištu roba i usluga, te jačanja kapaciteta za rast i razvoj radi umrežavanja, za pobednice konkursa je omogućeno i usavršavanje znanja i veština kroz edukaciju na 10 najaktuelnijih tema iz vođenja i kreiranja biznisa u saradnji sa Privrednom komorom. Konkurs “100 uspešnih poslovnih žena” bio je otvoren od 8. marta do 8. aprila 2024. za sve preduzetnice i zakonske zastupnice ili osnivačice malih preduzeća, uključujući zemljoradničke zadruge, zanatske radnje, ustanove, udruženja, kao i za žene nosioce porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

RTV