BEOGRAD – Kompanija Sunoko, članica MK Group, saopštila je da će u svojim prerađivačkim centrima ove godine proizvesti oko 180.000 tona šećera. Uprkos izazovnim vremenskim uslovima i rekordno visokim letnjim temperaturama, ovogodišnji rod proizvođača šećerne repe kreće se na nivou od blizu 1,4 miliona tona, sa prosečnim prinosom oko 42 tone šećerne repe po hektaru. Najbolji prinos ostvaren je u Sremu i iznosi oko 51 tonu po hektaru, u Bačkoj je oko 42 tone po hektaru, dok je u Banatu prinos bio najmanji, svega 33 tone po hektaru.

„Najveći izazov u proizvodnji šećerne repe, ali i u ratarskoj proizvodnji uopšte, ove godine jesu klimatske promene. Ekstremna suša bila je praćena rekordnim prosečnim temperaturama u julu i avgustu. Klimatski uslovi uticali su na smanjenje procenjenog prinosa šećerne repe za oko 25% u odnosu na potencijal koji je imala u prvoj polovini juna. Efekti suše na šećernoj repi bili su najvidljiviji u vidu odbacivanja listova čak i do 90% sa početkom odumiranja biljaka. Na parcelama na kojima je primenjena puna agrotehnika i mere zaštite koje preporučuje naš Istraživačko razvojni centar, ostvareni su izuzetni rezultati koji govore u prilog tome da imamo tehnologiju i za ovakve uslove“, rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Košutić je na Seminaru o šećernoj repi, koji se tradicionalno krajem godine organizuje za partnere, istakao da je kvalitet sirovine bio nezadovoljavajući, a naizgled zdrav koren šećerne repe imao je visok sadržaj invertnih šećera.

Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko Foto:Live Production

Deo saharoze razložen je u proste šećere, što je uticalo na velike gubitke u preradi. Trula repa, najvećim delom u Banatu i Sremu, uslovila je značajno drugačiju organizaciju vađenja, logistike i načina prijema u fabrikama. Bilo je neophodno prilagoditi tehnološke procese u šećeranama narušenom kvalitetu šećerne repe, što je generisalo značajno povećanje troškova proizvodnje šećera.

Foto:Live Production